Op zoek naar de vlasroots van de ‘Verenigde Roters’

Wist je dat het verhaal van de vlasindustrie zich niet alleen aan de Leie en de Mandel heeft afgespeeld?
Ook op de Bosmolens en in Sint-Eloois-Winkel zijn er getuigen en relicten van vlasnijverheid.

Neem bijvoorbeeld de waterleiding van de ‘Verenigde Roters’, een ondergronds buizenstelsel van 8,5 kilometer dat van aan het kanaal Roeselare-Leie via de Bosmolens tot op ’t einde van de Gullegemsestraat in Sint-Eloois-Winkel loopt. Deze waterleiding met zijn opzichtige watertoren aan de Klare Grachtstraat in Izegem (zichtbaar vanop de E 403 autosnelweg) voorzag twaalf vlasbedrijven uit Izegem, Lendelede en Sint-Eloois-Winkel van water voor o.a. het roten van vlas.

Eind  2013 werd de waterleiding definitief buiten werking gesteld. Hiermee dreigt de geschiedenis van de vlasnijverheid die in de 2e helft van de vorige eeuw een belangrijke rol vervulde op de Bosmolens en in Sint-Eloois-Winkel vergeten te raken.
Om dat tegen te gaan vond er op Open Monumentdag  2014 een publiek evenement plaats rond het verhaal van de ‘Verenigde Roters’. Bij die gelegenheid werd een magazine ‘Vlasroots’ gelanceerd en een infobord ter hoogte van de watertoren geïnstalleerd.

Deze fietstocht doorheen het vlasverleden bedraagt ongeveer 20 km en duurt zo’n 2 uur. Indien gewenst kan je aansluitend het ‘Texture’ museum te Kortrijk bezoeken, om het verhaal verder zetten en zo de verbinding te maken met de economische reconversie van de vele vlasbedrijven.

BOEK HIER!

Meer info op:

http://webshop.west-vlaanderen.be/publicatie/1512/vlasroots-hoe-een-watertoren-de-geschiedenis-van-het-vlas-veranderde

http://www.texturekortrijk.be/

 

 

%s