"100 jaar Morris"

"100 jaar Morris"

"100 jaar Morris": themawandeling, tentoonstelling én unieke, genummerde Lucky Luke uitgave

“Far West” was het thema van de voorbije Sinksenfeesten. Met het “Lucky Luke stadsspel” gaf de werkgroep “100 jaar Morris” hieraan een krachtige Kortrijkse insteek.

In 2023 zou Morris, tekenaar en bedenker van de stripfiguur Lucky Luke, 100 jaar geworden zijn. Hij werd in 1923 in Kortrijk geboren als Maurice De Bevere en overleed in 2001 in Brussel.

Om deze verjaardag op te luisteren werd vorig jaar binnen de schoot van GidsenPlus Leiestreek vzw de werkgroep “100 jaar Morris” opgericht. Bezielers zijn stripfanaten Wim Bruynooghe en Geert Van Gheluwe. Wim heeft Morris persoonlijk gekend. Andere leden van GidsenPlus helpen hen met de praktische uitwerking van de initiatieven die op stapel staan.

Eind oktober stelt GidsenPlus een unieke, genummerde en gelimiteerde Lucky Luke uitgave voor in het Kortrijks dialect, een echt hebbeding.

Van zaterdag 2 tot zondag 17 december (enkel op zaterdag en zondag telkens van 11 tot 17 uur) organiseert GidsenPlus de tentoonstelling 'Morris 100 : Vader van Lucky Luke” in de Gotische Zaal van het stadhuis. Met foto's en getuigenissen over Maurice De Bevere, werken van grafische kunstenaars die zich hebben geïnspireerd op het werk van Morris en een rijke schat aan Lucky Luke covers, affiches en gadgets. In de rand worden activiteiten georganiseerd voor kleine en grote creatievelingen. Voor deze tentoonstelling krijgt GidsenPlus vzw de steun en medewerking van Stad Kortrijk, Standaard Uitgeverij en Stripfestival Middelkerke.