Het Verhaal van Kortrijk wordt vervolgd tijdens onze zomeravondwandelingen

Het Verhaal van Kortrijk wordt vervolgd tijdens onze zomeravondwandelingen

Goed nieuws: het succesvolle "Het Verhaal van Kortrijk" wordt verdergezet met nieuwe afleveringen tijdens onze zomeravondwandelingen. Deze wandelingen gaan traditioneel door in juli en augustus, telkens op een donderdagavond om 19u. Elke rondleiding is zo'n 2,5 km lang en duurt een kleine 2 uur. Deelname: € 6 per persoon, kinderen -12 jaar € 4. Deze rondleidingen worden eerstdaags beschikbaar gesteld op de website https://www.visitkortrijk.be/nl/begeleide-stadstochten van Visit Kortrijk. Reserveren is verplicht. Meer info: www.gidsenplus.be .

Opgepast: het vertrekpunt van deze rondleidingen heeft plaats op verschillende locaties.

Hieronder vind je een kort overzicht van wat er deze zomer op het programma staat:

Donderdag 4 juli 2024 – Kortrijk in de 18e eeuw

In de 18e eeuw wordt het in Kortrijk wat rustiger dan voorheen. De bevolking groeit sterk aan, de stad wordt via een netwerk van steenwegen verbonden met andere steden, de mode doet zijn intrede, de handel bloeit. Tegen het einde van de eeuw komt de stad terug in woelig vaarwater terecht. De gids loodst je langs prachtige 18e eeuwse gevels en andere stille getuigen uit de 18e eeuw en vertelt enkele merkwaardige verhalen uit de pruikentijd.

Vertrekplaats en uur: 19u - Belfort

Donderdag 11 juli 2024 – Kortrijk in de 1e helft van de 19e eeuw

Op het einde van de 18e eeuw nemen de Fransen in Kortrijk de macht over van de Oostenrijkers en gaat het feodaal systeem op de schop. De stad en de katholieke kerk ondergaan diverse hervormingen. In 1815 nemen de Nederlanders het over, in 1830 wordt de Belgische vlag gehesen. De keuterboertjes in de streek rond Kortrijk krijgen klappen, de thuisnijverheid verliest het van de mechanisering. Kortrijk hapt naar adem maar houdt zich recht. Er worden tal van kloosters en scholen gesticht. Her en der in de stad wijst de gids op de stille getuigen uit deze periode en laat hij oude stenen hun verhaal vertellen.

Vertrekplaats en uur: 19u - Belfort

Donderdag 18 juli 2024 - 1850-1950: 100 jaar sociale geschiedenis

Deze wandeling speurt naar getuigen uit honderd jaar sociale geschiedenis van Kortrijk. Wat was de relatie van de textielbaronnen met hun arbeiders? Wie waren de slavinnen van de Kien en de zeven jonge dochters? Wie zorgde voor het dagelijks brood? Waarom ging je naar de waterkliniek en welke burgemeester wilde alcohol aan banden leggen?

Vertrekplaats en uur: 19u - Ingang van Texture – Noordstraat 28 Kortrijk

Donderdag 25 juli 2024: – Kortrijk in de 20e eeuw: Sporen van moderne architectuur

De 20e eeuw is niet enkel de eeuw van wereldoorlogen maar ook de eeuw van herstel, wederopbouw en vernieuwing. Stijlen en stromingen volgen elkaar op of komen samen voor. Ook Kortrijk werd hertekend door ‘urbanisten’ uit die tijd. Samen met de gids ga je op zoek naar gekende, miskende en onbekende Kortrijkse gevels.

Vertrekplaats en uur: 19u - Ingang van het station

Donderdag 1 augustus 2024– Kortrijk in de 21e eeuw: Metamorfose van een stad

Wie vandaag door Kortrijk wandelt kan er niet naast kijken. De stad wordt elke dag een beetje mooier, een beetje groener. We besluiten onze verhalenreeks met een inkijk in de toekomst. De ‘heraanleg’ van de straten in de historische binnenstad, de Leieboord -tuin, Abby, de parken aan het Casino en Conservatoriumplein. De toekomst van de schouwburg en de Leiewerken. Met volle zeilen naar 2030 ?

Vertrekplaats en uur: 19u - Ingang van het station

Donderdag 8 augustus 2024– Op en rond de Veemarkt

De Veemarkt is als een slang die regelmatig vervelt en zich moeilijk laat vangen. Toch proberen we het. We proeven van de sfeer van de Koeiemarkt van weleer. Gaan op zoek naar de verdwenen Koeiekop, 't Vuil Nieuwstraatje en de huisjes van Lange Richard, Zanne Paté en de Hofdame van het Sint-Janshof. …

Vertrekplaats en uur: 19u – ingang van shopping centrum K op de Veemarkt.

Donderdag 15 augustus 2024– Illustere Kortrijkzanen

Wist je dat George Washington geboren en getrouwd was in Kortrijk alvorens hij uitweek naar de Verenigde Staten? Wist je ook dat het uranium voor de eerste atoombom (op Hiroshima) geleverd werd door een Kortrijkzaan ? En wist je dat een Kortrijkse aannemer pionierde met een systeem om te bouwen met gewapend beton dat tot op vandaag wereldwijd wordt toegepast? Kortom heel wat Kortrijkzanen werden wereldburgers. Je verneemt er alles over tijdens deze wandeling door de binnenstad.

Vertrekplaats en uur: 19u – Belfort

Donderdag 22 augustus 2024 – K-town Street Art Walk

Is Jam confituur? Is Banksy om op te zitten? Is Haring een vis? Moet je overgeven van een Throw-up? Is Jeps een West-Vlaamse vervoeging van ja? Spuit Intvis inkt?
Kortrijk zet extra in op deze mooie, toegankelijke kunstvorm. Deze vernieuwde zomerse wandeling geeft je een leuk overzicht en een antwoord op al je vragen. Gaandeweg steek je heel wat weetje op over Street Art.

Vertrekplaats en uur: 19u – Belfort

Donderdag 29 augustus 2024 “Over Medecins en Cyurgienen”

Tot op vandaag is Kortrijk toonaangevend op vlak van medische zorg. Op deze stadstocht verneemt u heel wat over de enorme evolutie die die de geneeskundige zorg heeft doorgemaakt vanaf de vroege Middeleeuwen tot nu. Een verhaal over beroemde dokters, apothekers en hun mysterieuze symbolen, over publieke en private ziekenhuizen op plaatsen waar u ze niet zou vermoeden, en misschien botsen we op Jan Palfijn?

Vertrekplaats en uur: 19u - Belfort