Nieuw: Het Verhaal van Kortrijk

Nieuw: Het Verhaal van Kortrijk

Het Verhaal van Kortrijk: een reeks rondleidingen

Het Verhaal van Vlaanderen

De VRT-reeks “Het Verhaal van Vlaanderen” in het voorjaar van 2023 met Tom Waes in een glansrol heeft de belangstelling voor de geschiedenis van dit kleine maar fijne plekje op aarde aangewakkerd. De debatten in de marge ervan leerden dat er in de geschiedschrijving over Vlaanderen geen algemene waarheden zijn, dat bepaalde historische feiten worden uitvergroot, andere onderbelicht of nog niet zijn boven gespit. Vlaanderen is geen eilandje, is er niet altijd geweest en is ook geen eindpunt. Kortom, “het” verhaal van Vlaanderen bestaat in feite niet. Wel bestaan er heel veel kleine en grote verhalen die dit kleine plekje gevormd hebben tot wat het momenteel is. Ze zijn met elkaar verweven, veelkleurig en meerlagig, en vaak bijgekleurd door de verteller ervan.

Verhalen van Kortrijk

GidsenPlus vzw vond in “Het verhaal van Vlaanderen” een mooie inspiratiebron om een eigen reeks “Verhalen van Kortrijk” te ontwikkelen. Geen verhalen die je op een zondagavond bekijkt vanuit je luie zetel en worden verteld door een acteur met een Antwerps accent. Maar verhalen waarvoor je op de donderdagavonden in juli en augustus uit je kot moet komen en die live verteld worden op plekjes in de stad die er vandaag nog naar verwijzen en dit door stadsgidsen met een West-Vlaams accent.

De reeks “Verhalen van Kortrijk” bestaat uit acht wandelingen waarin telkens een bepaalde periode uit de Kortrijkse geschiedenis uitgelicht. De eerste vier wandelingen gaan door op de vier donderdagavonden van juli 2023. Je kan je nu al inschrijven om eraan deel te nemen via de agenda van deze website. De overige vier worden op latere datum uitgevoerd.

De wandelingen zijn deels gebaseerd op themarondleidingen die onze gidsen eerder al hebben uitgevoerd en deels op nieuw opzoekingswerk. We zijn geen wetenschappers maar proberen een brug te slaan tussen het werk van archeologen en historici en een breed publiek. Op die manier proberen we onze lokale geschiedenis en erfgoed toegankelijk te maken voor iedereen.