Van Texture tot Textielhuis: een wandeling langs 100 jaar sociale geschiedenis in Kortrijk

Van Texture tot Textielhuis: een wandeling langs 100 jaar sociale geschiedenis in Kortrijk

De industriële revolutie liet ook haar sporen na in de Leiestreek. Textielarbeiders kregen het hard te verduren. De werkomstandigheden waren erbarmelijk, de huisvesting slecht en de gezondheidszorg pover. Goedbedoelde, maar paternalistische maatregelen, zoals de aanleg van het Volkspark, vandaag het Astridpark, brachten weinig soelaas. Maar het verzet groeide, gilden werden syndicaten en de eerste coöperatieven staken de kop op.

Deze wandeling speurt naar getuigen uit honderd jaar sociale geschiedenis van Kortrijk. Wat was de relatie van de textielbaronnen met hun arbeiders? Wie waren de slavinnen van de Kien en de zeven jonge dochters? Wie zorgde voor het dagelijks brood? Waarom ging je naar de waterkliniek en welke burgemeester wilde alcohol aan banden leggen?

Dominique Vanden Berghe (voorzitter GidsenPlus vzw) gidst ons langs alle antwoorden in een twee uur durende wandeling. We starten aan Texture, doorkruisen Overleie, steken de Budabrug over en eindigen bij het Textielhuis, waar het Masereelfonds jou een drankje aanbiedt.

Praktische info

. Zondag 28 april om 10u.30
. Vertrekpunt: Texture, Noordstraat 28, Kortrijk
. Duur: 2 uur
. Prijs: €6 (inclusief drankje), betalen op rekeningnummer: BE02 8939 4413 7340
. Inschrijven via tom-christiaens@skynet.be
. Een organisatie van Masereelfonds Kortrijk en GidsenPlus vzw